پایان نامه ، تحقیق و مقاله | دیجی لود

ادامه مطلب

DOC
مقایسه روش های تحقیق در امنیت غذایی : پایان نامه ارشد کشاورزی
doc
تعداد صفحات : 160
پایان نامه کارشناسی ارشد
رشته کشاورزی - گرایش اقتصاد کشاورزی
همراه با جداول ، اشکال و نمودار
79000 تومان


کشور عزیزمان ایران با توجه به تنوع اقلیم ، آب و هوای مطبوع و اراضی وسیعی که در اختیار دارد در صورت مدیریت در عرصه کشاورزی میتواند یکی از قطب های بلامنازع کشاورزی دنیا باشد و با پرورش دانش آموختگان خبره در گرایش های مختلف رشته کشاورزی میتوان به این مهم نایل آمد.دیجی لود در ادامه به معرفی پایان نامه های کارشناسی ارشد رشته کشاورزی میپردازد. پایان نامه حاضر با عنوان” مقایسه روش های تحقیق در امنیت غذایی ” با گرایش اقتصاد کشاورزی و با فرمت Word (قابل ویرایش) تقدیم شما دانشجویان عزیز میگردد.

 

چکیده پایان نامه مقایسه روش های تحقیق در امنیت غذایی :

اصولا تعاریف زیادی از امنیت غذایی ارائه گردیده، هودینات (1999) بیش از 200 تعریف که از آن جمله می توان به تعاریف ارائه شده  توسط ریوتلینگر (1977)، والدس (1981)، کوناندراس (1987)، بورتون وشوهام (1991)، فرانکربرگر (1991)، ماکسول و فرانکربرگر(1992)، کمپبل و همکاران (1988)، رادیمر و همکاران (1989)، ریو تلینگر و وان هولست پلیکان (1989)، ون براون و همکاران (1992)، فائو (1995)، اشاره نمود در بین تعاریف جدیدتر می توان به تعاریف تایمر (2000)، گولاتی (2000)، خان و شیرانی (2003)، گاناپتی و همکاران (2005). با بررسی این تحقیقات می توان امنیت غذایی را به عنوان دستیابی همه مردم به غذای کافی در تمام اوقات به منظور رسیدن به یک زندگی سالم وفعال تعریف نمود.

این تحقیق با استفاده از روش کتابخانه ای انجام شده است، در این تحقیق با توجه به اهمیت امنیت غذایی، با مطالعه تحقیقات انجام شده در این مورد به بررسی روش های انجام این تحقیقات پرداختیم. مواردی که در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفت عبارتند از: روش های استاندارد اندازه گیری وضعیت امنیت غذایی شامل شاخص استراتژی مقابله، شاخص تنوع غذایی، شاخص میزان دسترسی به غذا، همچنین کاربرد نرم افزار SPSS در امنیت غذایی نیز در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفت. پس از مقایسه بین این شاخص ها این نتیجه حاصل شد که شاخص تنوع غذایی از نظر 3 پارامتر هزینه جمع آوری داده ها، زمان مورد نیاز برای تجزیه و تحلیل و ریسک عدم صحت در گزارش داده ها نسبت به شاخص های دیگر پایین تر بوده و می توان گفت که استفاده از این شاخص وضعیت مناسب تری دارد.

مقدمه

اصولا تاکنون تعاریف زیادی از امنیت غذایی ارائه گردیده به شکلی که هودینات (1999) بیش از 200 تعریف و 450 شاخص برای امنیت غذایی ارائه کرده است که از آن جمله می‏توان به تعاریف ارائه شده توسط ریوتلینگر (1977)، والدس (1981)، کونآندراس (1987)، اداره کمک‏های غذایی ایالات متحده (1992)، بورتون و شوهام (1991)، تئوری استحقاق دستیابی به غذا آمارتیا سن (1981)، فرانکربرگر (1991)، ماکسول و فرانکربرگر (1992)، توسط بوش ولاسي (1984)، كمپبل و همكاران(1988) كوهن و بورت (1989) مارژن (1989) راديمر و همكاران (1989) ريو تلينگر و وان هولست پليكان (1989)، ون براون و همکاران (1992)، فائو (1995)، مرکز تحقیقاتی جنوب (1997) و پاور (1998) اشاره نمود در بین تعاریف جدیدتر می‏توان به تعاریف سراج الدین (2000)، دپارتمان كشاورزي ايالات متحده (2000)، تايمر (2000)، گولاتی (2000)، خان و شیرانی (2003)، گاناپتی و همکاران (2005).

به طور کلی تمام این تعاریف در برگیرنده پاسخ به سوالات اساسی زیر در زمینه دسترسی و دستیابی به غذا می‏باشد:

  • چه کسی باید غذا را دریافت کند؟
  • چه موقع؟
  • چگونگی دریافت غذا؟
  • چه مقدار غذا؟
  • چه نوع غذایی باید دریافت شود؟

 

تمام تعریف‏های ارائه شده برای امنیت غذایی جدای از اینکه تعریفی کاملا سنتی باشند و یا تعریفی مدرن، دارای دو جنبه اساسی می‏باشند. این دو جنبه اساسی عبارت از دسترسی فیزیکی به غذا و دسترسی اقتصادی به آن می‏باشند. به طور کلی مفهوم دسترسی فیزیکی را می‏توان به عنوان موجود بودن غذا در بازار و یا به شکل کلی‏تر در محیط  تعریف نمود، این در حالی است که دسترسی اقتصادی تحت عنوان موجود بودن قدرت خرید کافی برای خرید غذای موجود در بازار و یا دسترسی به عوامل تولید جهت تولید مواد غذایی از محیط تعریف می‏شود که به شکل خلاصه به آن دستیابی گفته می‏شود.

دسترسی فیزیکی به غذا را می‏توان با محاسبه ترازنامه غذایی برای یک کشور، یک جامعه، یک استان و…. محاسبه نمود. شاخص دسترسی فیزیکی نشان دهنده این مطلب است که در یک دوره زمانی خاص میانگین مقدار غذایی که هر یک از افراد جامعه می‏تواند از آن استفاده کند چقدر است. شاخص دسترسی فیزیکی که بر حسب کیلوگرم (کربوهیدرات، پروتیین یا چربی) به ازای هر نفر در سال و یا گرم (کربوهیدرات، پروتیین یا چربی) به ازا هر نفر در روز و یا کیلو کالری به ازا هر نفر در روز بیان می شود. تراز نامه‏های غذایی از سال 1961 به بعد برای بیش از 198 کشور جهان به شکل سالیانه توسط سازمان کشاورزی و غذای سازمان ملل متحد ارائه شده است (خان و شیرانی، 2001). این تراز نامه‏ها قابل مقایسه با شاخص‏های اقتصاد کلان مانند درآمد سرانه هستند و همانطور که درآمد سرانه قادر به نشان دادن توزیع درآمد بین تمام افراد کشور نیست و فقط متوسط درآمد به ازاء هر نفر را نشان می‏دهد ترازنامه های غذایی نیز قادر به تعیین دقیق مقدار مصرف غذا توسط افراد نبوده و فقط میانگین غذای موجود به ازاء هر نفر را نشان می‏دهند. به عبارت بهتر ترازنامه غذایی شاخصی برای وضعیت دسترسی فیزیکی به غذا در یک کشور می‏باشد.

جنبه بسیار مهمی که در واقع جنبه اساسی امنیت غذایی می‏باشد، دسترسی اقتصادی به غذا است. دسترسی اقتصادی نشان دهنده قدرت مردم برای خرید مواد غذایی موجود در کشور می‏باشد. البته در مورد برخی از کشورها مسئله دسترسی اقتصادی نبوده بلکه مسائل دیگری باعث بروز مشکل امنیت غذایی است برای مثال در تحقیقی که توسط سرویس تحقیقات اقتصادی وزارت کشاورزی آمریکا جهت ارائه به کنگره آمریکا تهیه شده است نتیجه گرفته شده است که “دسترسی به یک سوپر مارکت و یا یک مغازه بزرگ مواد غذایی، مشکل بخشی از خانوارهایی است که از مسئله امنیت غذایی رنج می برند” (سرویس تحقیقات اقتصادی، وزارت کشاورزی آمریکا 2003). نتایج این تحقیق همچنین نشان می‏دهد که “توانایی برخی از مصرف کنندگان برای دستیابی به غذای مناسب به این علت با مانع روبرو شده است که محل زندگی آنان از محل سوپرمارکت و یا فروشگاه‏های بزرگ مواد غذایی بسیار دور بوده و در ضمن این مصرف کنندگان به وسایل حمل‏ونقل نیز دسترسی ندارند” (سرویس تحقیقات اقتصادی، وزارت کشاورزی آمریکا 2003). این مسئله به وضوح نشان می‏دهد که مشکل امنیت غذایی در ایالات متحده بیشتر از نوع مشکل بازار و عدم گسترش آن می‏باشد.

البته وضعیت در یک کشور در حال توسعه و یا کمتر توسعه‏ یافته کاملا با وضعیت موجود در یک کشور توسعه ‏یافته متفاوت است و مشکل دستیابی به غذا بیشتر از جنس عدم وجود قدرت خرید می‏باشد. در واقع می‏توان گفت که مشکل امنیت غذایی مشکل عدم دستیابی اقتصادی به غذا بوده و “دستیابی اقتصادی به غذا تحت تأثیر قدرت خرید یا درآمد واقعی قرار دارد که عامل اصلی تعیین کننده امنیت غذایی برای اکثر مردم به شمار می‏رود” (فرونی، 2008). همانطور که در بالا به آن اشاره شد دامنه پوشش امنیت غذایی در برگیرنده چند محدوده پوشش می‏باشد که به ترتیب عبارتند از جامعه، ثبات، کرامت، کیفیت و کمیت. فائو (1999) در تعریفی که تقریبا به عنوان کامل‏ترین تعاریف از امنیت غذایی شناخته شده است، امنیت غذایی را دارای سه جنبه اساسی دسترسی، ثبات و دستیابی دانسته، این تعریف توسط کمیته امنیت غذایی فائو مورد پالایش قرار گرفته و مفهوم آسیب‏پذیری نیز در آن گنجانده شده است. بر این اساس سطوح متفاوتی از امنیت غذایی تعریف شده است.

 

به شکل کلی مشکل امنیت غذایی و یا به عبارت دیگر مشکل عدم امنیت غذایی را می‏توان به دو نوع مختلف تقسیم نمود که عبارتند از مشکل عدم امنیت غذایی مزمن و مشکل عدم امنیت غذایی گذرا در مواردی که افراد و یا جوامع از مشکل عدم امنیت غذایی به صورت دراز مدت و در همه اوقات رنج می‏برند، می‏توان گفت که دچار معضل عدم امنیت غذایی از نوع مزمن می‏باشند. مشکل عدم امنیت غذایی گذرا را می‏توان به دو نوع عدم امنیت غذایی موقت و عدم امنیت غذایی دوره‏ای  و عدم امنیت غذایی فصلی تقسیم نمود. عدم امنیت غذایی گذرا زمانی رخ می‏دهد که خانوار یا فرد به علل مختلف مثل از دست دادن شغل، از بین رفتن محصول و غیره گرفتار مشکل عدم امنیت غذایی شده و یا اینکه در برخی موارد عدم امنیت غذایی در فصول خاصی از سال مثلا درست قبل از برداشت محصول خود را نشان می‏دهد. معضل عدم امنیت غذایی گذرا بسته به اینکه مشکل تا چه حد شدت داشته و یا اینکه با چه فراوانی تکرار می‏شود، می‏تواند به مشکل عدم امنیت غذایی مزمن تبدیل شود (فائو 1999).

هر تعریفی که از امنیت غذایی به کار برده شود و یا اینکه بررسی مسئله امنیت غذایی در هر سطحی انجام شود یکی از مهمترین مسائل در مطالعات امنیت غذایی مسئله اندازه ‏گیری وضعیت امنیت غذایی می‏باشد. تاکنون از روش‏های مختلفی به منظور برآورد وضعیت امنیت غذایی استفاده شده است که مهمترین آنها عبارتند از:

  • اندازه‏گیری مقدار کالری دریافتی توسط افراد.
  • اندازه‏گیری مقدار کالری دریافتی توسط خانوار.
  • اندازه‏گیری شاخص تنوع غذایی.
  • استفاده از روش شاخص استراتژی مقابله.

هر کدام از این روش‏ها، روش‏هایی استاندارد بوده که بر اساس شرایط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جوامع مختلف به دفعات در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته و مزایا و معایب خود را نشان داده‏اند.

 

فهرست مطالب:

فصل اول: کلیات

1-1- مقدمه ………………..2

1-2- چهارچوب مفهومی برای مطالعات امنیت غذایی…………….5

1-3- تکامل مفهوم امنیت غذایی……………….7

1-3-1- تمرکز بر امنیت غذایی در سطح ملی با تاکید بر عرضه مواد غذایی ( در دهه 1970)…………7

1-3-2- تمرکز برامنیت غذایی خانوار با تاکید بر دستیابی به غذا (دهه 1980)……………7

1-3-3- تمرکز بر امنیت تغذیه با تاکید بر غذا ، بهداشت و توجه به مادران و اطفال( سالهای 1990)……..8

1-3-4- تمرکز بر امنیت معیشتی خانوار………..9

1-4- تعاریف امنیت غذایی………………. 10

1-5- ابعاد امنیت غذایی……………31

 

فصل دوم: مروری بر ادبیات

2-1- بررسی ادبیات موضوع………….34

 

فصل سوم : شاخص تنوع رژیم غذایی

3-1- مقدمه……………39

3-2- توضیحات پرسشنامه ………….40

3-2-1- پرسشنامه تنوع رژم غذایی ……………40

3-2-2- تفاوت اصلی بین سطوح فردی و خانواده …….42

3-3- زمان اندازه گیری تنوع رژیم غذایی ………..44

 3-4- ترجمه و انطباق پرسشنامه تنوع رژیم غذایی………44

3-4-1- ترجمه و انطباق مراحل ……45

3-4-2- مسائل فنی در مورد قبل از شروع کار میدانی ………..47

3-5- آموزش مصاحبه کنندگان بررسی مورد مطالعه ……………….48

3-6- دستور العمل پرسشنامه ………………..49

3-7- تجزیه و تحلیل داده ها در شاخص تنوع رژیم غذایی …………..50

3-7-1- شاخص بری ………………..51

3-7-2- شاخص آنتروپی ……………..51

3-8- چگونگی محاسبه غذاهای ترکیبی ………52

3-9- تفسیرامتیاز شاخص………..54

.

فصل چهارم : شاخص استراتژی مقابله

4-1- مقدمه ……………56

4-2- منطق اساسی استراتژی مقابله ……….57

4-3- استراتژی مقابله چگونه کار می کند؟………59

4-4- استفاده از شاخص استراتژی مقابله ………….60

4-5- ساخت استراتژی مقبله ……….61

مرحله 1- رفتارهای مقابله : درست کردن یک لیست مناسب برای محل

 

4-5-2- مرحله 2- روش استخراج رفتارهای مقابله ای ……….62

4-5-3- مرحله 3- تکرار:  شمارش فراوانی استراتژی ها ……63

4-5-4- مرحله 4- شدت : طبقه بندی وتوزین استراتژی ………66

4-5-5- مرحله 5-نمره دهی: ترکیبی از تکرار و شدت برای تجزیه و تحلیل………67

4-6- روش تعیین نمرات شدت مقابله ……….68

4-7- تفسیر امتیاز شاخص استراتژی مقابله ………….69

4-8- دو نوع استراتژی مقابله برای برنامه های مختلف ……….70

4-8-1- استراتژی مقابله اصلی (مفهوم خاص) ……….71

4-8-2- استراتژی مقابله مقایسه ای ………71

 

فصل پنجم: شاخص دسترسی به مواد غذایی

5-1- مقدمه …………74

5-2- تنظیم پرسشنامه ………78

5-2-1- بررسی اجمالی ………78

5-2-2- بررسی با آگاهان کلیدی …………78

5-2-3- پالایش (تصحیح) پرسشنامه ………78

5-3- ساختمان پرسشنامه شاخص. ……..81

5-4- دستورالعمل برای سوال های فرد……….82

5-5- شکل و قالب پرسشنامه ………..84

5-6- شاخص………87

5-6-1- شرایط ناامنی مواد غذایی خانگی مربوط به دسترسی ………….87

5-6-2- ناامنی مواد غذایی خانوار مربوط به دامنه دسترسی ….88

5-6-3- مقیاس امتیاز ناامنی دسترسی به مواد غذایی خانگی ………..89

5-6-4- ناامنی دسترسی به مواد غذایی خانوار مربوط به درجه شیوع …….89

مقایسه شاخص ها………93

 

فصل ششم : کاربرد نرم افزارSPSS  در امنیت غذایی

6-1- مقدمه …………….95

6-2- مروری بر بررسی داده های فایل ………………97

6-3- اطلاعات عمومی در مورد استفاده از SPSS ……….97

6-3-1- گرفتن داده ها در SPSS …………..97

6-3-2- مستندسازی و تبدیل …………99

6-3-3- تبدیل داده ……………99

6-3-4- عملگرهای رابطه ای ………100

6-3-5- حساب کردن …………….101

6-3-6- جمع آوری فایل …………….101

6-3-7- ادغام فایل ………..102

6-4- تجزیه و تحلیل امنیت غذایی با استفاده از نرم افزار SPSS …….104

6-4-1- تکرار ………..104

6-4-2- میانگین جداول ……….105

6-4-3- تعیین پایایی پرسشنامه به روش دو نیمه کردن…………106

6-4-4- تجزیه و تحلیل همبستگی…………106

6-4-5- تجزیه وتحلیل رگرسیون……….107

6-4-6-.تحلیل عاملی…………108

6-4-7- جدول بندی متقاطع ………….111

6-4-8- تولید طرح و نمودارها ……….111

6-4-9- تحلیل خوشه ای ………….112

منابع ……….115

ضمائم……………120

 

 

 

راهنمای خرید و دانلود فایل

برای پرداخت، از کلیه کارتهای عضو شتاب میتوانید استفاده نمائید.

بعد از پرداخت آنلاین لینک دانلود فعال و نمایش داده میشود ، همچنین یک نسخه از فایل همان لحظه به ایمیل شما ارسال میگردد.

در صورت بروز  هر مشکلی،میتوانید از طریق تماس با ما  پیغام بگذارید و یا در تلگرام با ما در تماس باشید، تا شکایت شما مورد بررسی قرار گیرد.

برای دانلود فابل روی دکمه خرید و دانلود  کلیک نمایید.



ads

مطالب مرتبط


ديدگاه ها


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 + هفت =