پایان نامه ، تحقیق و مقاله | دیجی لود

ادامه مطلب

DOC
بررسی کمیت و کیفیت سبزیجات کشت شده در خاک‌های آلوده به نفت سفید : پایان نامه ارشد کشاورزی علوم خاک
doc
تعداد صفحات : 187
پایان نامه کارشناسی ارشد
رشته کشاورزی - گرایش علوم خاک
همراه با جداول ، اشکال و نمودار
78000 تومان


کشور عزیزمان ایران با توجه به تنوع اقلیم ، آب و هوای مطبوع و اراضی وسیعی که در اختیار دارد در صورت مدیریت در عرصه کشاورزی میتواند یکی از قطب های بلامنازع کشاورزی دنیا باشد و با پرورش دانش آموختگان خبره در گرایش های مختلف رشته کشاورزی میتوان به این مهم نایل آمد.دیجی لود در ادامه به معرفی پایان نامه های کارشناسی ارشد رشته کشاورزی میپردازد. پایان نامه حاضر با عنوان” بررسی کمیت و کیفیت سبزیجات کشت شده در خاک‌های آلوده به نفت سفید” با گرایش  کشاورزی علوم خاک و با فرمت Word (قابل ویرایش) تقدیم شما دانشجویان عزیز میگردد.

 

مقدمه بررسی کمیت و کیفیت سبزیجات کشت شده در خاک‌های آلوده به نفت سفید :

از ديدگاه جهاني پس از آب و هوا، پوسته خاكی کره زمین، سومين جزء عمده محيط زيست انسان تلقي مي‌شود. خاك علاوه بر اين كه پايگاه موجودات خشك‌زي (به ويژه جوامع انساني) است، محيط منحصر به فردي براي زندگي انواع موجودات زنده، به خصوص گياهان به شمار مي‌رود. برخلاف آب و هوا، آلودگي خاك از نظر تركيب شيميايي به آساني قابل اندازه‌گيري نيست و يك خاك پاك يا خالص تعريف‌پذير نمي‌باشد. بنابراين به ناگزير مسائل بالقوه آلودگي خاك در چارچوب پيش بيني خطرات و صدمات احتمالي در كاركرد خاك مطالعه میگردد (باي بوردي، 1382).
خاك اساس هستي، توليد و انبار مواد خام است و نقش بسيار مهمي در زندگي انسان ايفا مي‌كند. نقش عمومي خاك نسبت به هوا و آب از اهميت بيشتري برخوردار است. حفاظت خاك به عنوان يك وظيفه سياست محيطي مانند آب و هوا واجب و ضروري مي‌باشد. انسان هر چه بيشتر سعي مي‌كند هوا و آب را تميز كند به همان نسبت در نتيجه اين اقدام پاك كننده‌ي خود، خاك را آلوده‌تر می‌کند و بر بار آلودگي خاك اضافه می‌شود. خاك يكي از منابع مهم و ارزشمند طبيعت است. بدون داشتن خاك سالم حيات و زندگي روي زمين امكان‌پذير نخواهد بود. حدود 95٪ غذاي انسان از زمين حاصل مي‌شود .برنامه ریزی براي داشتن خاك سالم و توليد كننده لازمه‌ي بقاي انسان است. ورود مواد، ارگانيسم‌هاي زيستي يا انرژي به درون خاك سبب تغيير كيفيت خاك مي‌شود همين مسئله باعث مي‌شود كه خاك از حالت طبيعی خود خارج شود (بخشی خانیکی،1386).
مدت‌هاست كه مواد نفتي و مشتقات آن در اثر حمل و نقل يا ذخيره سازي موجب آلودگي خاك مي‌شود. آلودگی‌ هاي نفتي يك پيامد اجتناب ناپذير افزايش سريع جمعيت و فرآيند صنعتي شدن است. آلودگي‌ها نفتي، سمی، جهش‌زا و سرطان‌زا هستند و علاوه بر تأثير گسترده بر اكوسيستم منطقه، با گذشت زمان و ورود به چرخه غذايي، به مواد غذایی مورد استفاده جوامع انساني نيز راه مي‌يابند و به اين ترتيب، سلامت انسان، گياهان، جانوران، رودخانه‌ها، آبهاي زيرزميني و توليدات كشاورزي را تهديد مي‌كنند (انیگبرو و همکاران، 2008).
آلودگيهاي نفتي از لحاظ توزيع و ميزان آلودگي در طبيعت به دو گروه تقسيم ميشوند:
1- آلودگي در محل: به عنوان مثال آلودگي ناشي از تصادفات تانكرهاي نفتي، تخريب و يا انفجار يك ترمينال نفتي و اسكلههاي نفتي و خطوط انتقال
2- آلودگي پراكنده: به عنوان مثال استفاده از نفت سفید به عنوان آفت کش درفعالیتهای كشاورزي
سبزيجات گروهي از گياهان محسوب مي‌شوند که با اهداف متفاوتي در بوم نظام‌هاي زراعي مورد کشت و کار قرار می گيرند و سرشار از فيبر، مواد معدني، ويتامين‌ها و آنتي اکسيدان‌ها مي‌باشند. اندام‌هاي مختلف سبزي‌ها شامل ريشه، ساقه، برگ، گل و ميوه به صورت تازه (خام)، پخته شده، سرخ شده، يخ زده، خشک شده و کنسرو شده در تهيه انواع مواد غذايي و دسرها به کار مي‌روند. سبزيجات از اجزاي مهم رژيم غذايي سالم هستند و در پيشگيري از بيماري‌هاي قلبي و برخي از انواع سرطان‌ها به خصوص سرطا‌ن‌هاي دستگاه گوارش موثر هستند (کوچکی و همکاران، 1392).
استان خوزستان از ديرباز در بخش كشاورزي داراي استعدادهاي فراوان بوده است. داشتن خاك حاصلخيز، وجود رودخانه هاي دائمي و فصلي فراوان، اين امكانات جغرافيايي هملگي باعث شده تا استان خوزستان يكي از قطبهاي كشاورزي ایران محسوب شود نفت سفید یکی از معمول‌ترین فرآورده‌های نفتی است که در بخش‌هایی از استان خوزستان برای مبارزه با علف‌های هرز سبزیجات به طور گسترده از آن استفاده میشود (خداویسی، 1391). که دلیل آن ارزان و قابل دسترس بودن نفت سفید می‌باشد. که این اقدام موجب آلودگی محصول و نیز نابودی خاک مزارع می‌شود. کشاورزان بوسیله سمپاش‌های موتوری و تراکتوری در حجم بالا مزارع را با نفت سفید سمپاشی می‌کنند. مصرف نفت سفید بر محصولات سبزی که برای سمپاشی مزارع مصرف می‌شود، علف‌های هرز را نابود کرده اما به محصولاتی مانند جعفری و هویج آسیبی وارد نمی‌کند و این امر موجب شده تا کشاورزان به دلیل هزینه بالای سموم کشاورزی، نفت سفید را جایگزین سموم کنند. استفاده از نفت سفید برای از بین بردن علف‌های هرز مزارع سبزی به تهدیدی جدی برای سلامت مردم و مصرف کنندگان این گونه سبزیجات تبدیل شده است. بخشی از محصول هویج و جعفری عرضه شده به بازار به دلیل آلودگی به نفت غیر‌قابل مصرف بوده و در صورت مصرف موجب مسمومیت فرد می‌شود. این نوع محصولات که با قیمتی کمتر و بعضا مستقیما از سوی کشاورز و به صورت کیسه‌ای مانند عرضه محصول (هویج) در حاشیه جاده‌ها و توسط وانت‌بارها در سطح شهر عرضه می‌شود، به قدری با نفت سمپاشی شده‌اند که بوی تند نفت سفید از آن به راحتی قابل استشمام می‌باشد (ذکوی، 1393) و (خداویسی، 1391) در زمینه اثر نفت سفید بر سبزی های جعفری، گشنیز و هویج در خوزستان مطالعاتی انجام دادهاند
نفت چراغ (نفت سفید) است و مخلوط پیچیدهای از پارافین (آلکانها)، سیکلوپارافین (سیکلوآلکان‌ها، نفتن‌ها)، آروماتیک و الفینها (آلکن‌ها) با تقریباً 9 Cبه 16C است (ایروین و همکاران، 1997؛ آکپووتا و همکاران، 2011). همچنین فلزات سنگین موجود در نفت سفید با تجمع در اندام گياه در غلظت‌هايي بيش از حد استاندارد، ضمن فراهم آوردن موجبات كاهش رشد و عملكرد محصولات كشاورزي، آلوده شدن زنجيره غذايي و به خطر افتادن سلامت جوامع انساني را به همراه دارد (ذکوی، 1393).
گیاهان سبز اولین حلقه از زنجیره اکوسیستم می‌باشند و هر گونه تأثیر زیان باري بر دنیاي گیاهی حیات و سلامت سایر حلقه‌هاي این زنجیره را به خطر می‌اندازد، از سوي دیگر با توسعه صنایع و فناوري آلودگی‌هاي زیست محیطی رو به افزایش است ( سانینگام و همکاران، 1996). نفت سفید بر روی بقا و بهره‌وری گیاهان زراعی اثر بازدارندگی دارد (گیلیازو و گایسین، 2003). بعد از اینکه هیدروکربن‌های نفتی به سطح خاک میرسد میزان تجزیه آن خیلی کندتر می‌گردد. هیدروکربن‌های نفتی انباشته شده در لایه‌های بالایی خاک به طور معنی داری باعث تغییر شکل ویژگی‌های فیزیکی، شیمیایی و میکروبیولوژیکی خاک و هم‌چنین کاهش جوانه‌زنی و رشد گیاهان شده، در نتیجه باعث ایجاد سمیت برای گیاهان می‌شود (سالانیترو، 2001).
نفت وقتی که در تماس با بافت های گیاهی قرار می‌گیرند بطور مستقیم اثراتی سمی بر روی گیاهان بجا می‌گذارند.

با این حال، پاسخ گیاهان به هیدروکربن‌های نفتی متفاوت است. برخی از گیاهان در مقابل این آلودگی، مقاوم هستند، در مقابل بعضی از گیاهان مقاوم می‌توانند باعث پاکسازی آلودگی خاک گردند. به دلیل تفاوت در روش‌های آزمایشگاهی و مزرعه‌ای، تنوع در گونه‌های گیاهی، نوع خاک، رژیم‌های رطوبتی، تنوع در غلظت هیدروکربن‌‌های نفتی و مدت زمان آلودگی، نتایج آزمایشگاهی قابل دسترس، در مورد تحمل گیاه به آلودگی خاک توسط نفت سفید اندک است. علاوه بر این، اغلب نتایج ضعیف بنیان بوده و با هم هم‌خوانی ندارند (برئوس و لاریونوا، 2006 ؛ نئومن و رینولدس، 2004).

 

فرضیه‌‌ها:

1ـ خاکهای آلوده به نفت سفید باعث افزایش جذب عناصر سنگین در سبزیجات میگردد.
2- خاکهای آلوده به نفت سفید باعث کاهش کیفیت و کمیت سبزیجات میگردد.

اهداف اصلی:

1ـ تعیین میزان عناصر سنگین در سبزیجات کشت شده در خاک‌های آلوده به هیدرو‌کربن‌های نفتی در برخی مزارع استان خوزستان
2ـ بررسی کمیت و کیفیت سبزیجات کشت شده در خاک‌های آلوده به نفت سفید

اهداف فرعی:

1ـ ارزيابي توان رشد سبزیجات، گسترش ريزوسفري، وزن خشک کل اندام‌های گیاهی، ریشه و اندام‌های هوایی و هم‌چنين ميزان عناصر موجود در گياهان مورد مطالعه قرار می‌گیرد.
نو‌آوری: تا کنون مطالعه‌ای مزرعه‌ای در ارتباط با کمیت و کیفیت سبزیجات کاشته شده در مزارع آلوده به نفت سفید انجام نشده است.

نتیجه­ گیری کلی

نتایج این تحقیق نشان داد که اثر آلودگی نفت سفید در مزارع بر روی گیاهان جعفری، گشنیز، شوید و هویج به طور کلی موجب افزایش شاخص­های رشد شامل: طول ساقه، طول ریشه، ، وزن ماده خشک اندام هوایی، وزن ماده خشک ریشه، وزن ماده تر ساقه و وزن ماده تر ریشه گردید. که این امر می­تواند به علت حذف علف­های هرز از مزرعه ونبودن رقابت کننده گیاهی وهمچنین اثر ات نامطلوب علف هرز بر روی گیاهان مزرعه می­باشند

نتایج بدست آمده ناشی از استفاده نفت سفید به عنوان علف کش در مزارع سبزی بر شاخص­های فیزیولوژیکی در این سبزی­ها نشان داد که با استفاده از نفت سفید در مزارع آلوده نسبت به مزارع شاهد به طور معنی­دار تجمع در پرولین، پروتئین ورنگیزه ی برگی در مزارع آلوده رخ داد. که نشان دهنده تنش از سوی نفت سفید بر گیاه است. اما میزان نیترات در مزارع آلوده به نفت سفید نسبت به مزارع شاهد کاهش یافت که این امر می­تواند به علت نفوذ نفت سفید به خاک و ایجاد اختلال در تهویه آن باشد در نتیجه جذب نیترات توسط گیاه در اثر کمبود اکسیژن کاهش پیدا  می­کند.

نتایج این تحقیق نشان داد که در هر چهار نوع سبزی آلوده به نفت سفیدو همچنین در خاک مزارع آلوده به نفت سفیدمیزان فلزات سنگین (روی، مس، سرب و کادمیوم) تحت تأثیر غلظت­های مختلف نفت سفید افزایش یافته است که این مقادیر در عناصر کادمیوم و سرب از حد مجاز استاندارد جهانی بیشتر است این مطلب نشان­ دهنده وجود فلزات سنگین در نفت سفید است یا اینکه نفت سفید با یکسری واکنش­ها در ترکیبات خاک باعث افزایش میزان فلزات سنگین و در نتیجه جذب آن توسط گیاه شده است. بنابراین، ما نتیجه می­گیریم اگر این سبزیجات در مقادیر زیاد مصرف شوند، این مقادیر ممکن است برای مصرف کنندگان آن خطرناک باشد. با این حال، همه این فلزات دارای پتانسیل سمی هستند، اما تأثیر مضر آن تنها پس از چند دهه مصرف این سبزیجات آشکار می شود. از اینرو پیشنهاد می­شود که نظارت منظم بر میزان فلزات سنگین در بافت­های گیاهی ضروری است تا از ساخت بیش از حد این فلزات در زنجیره غذایی انسان جلوگیری شود.

 

 

 

 

راهنمای خرید و دانلود فایل

برای پرداخت، از کلیه کارتهای عضو شتاب میتوانید استفاده نمائید.

بعد از پرداخت آنلاین لینک دانلود فعال و نمایش داده میشود ، همچنین یک نسخه از فایل همان لحظه به ایمیل شما ارسال میگردد.

در صورت بروز  هر مشکلی،میتوانید از طریق تماس با ما  پیغام بگذارید و یا در تلگرام با ما در تماس باشید، تا شکایت شما مورد بررسی قرار گیرد.

برای دانلود فابل روی دکمه خرید و دانلود  کلیک نمایید.



برچسب‌ها :
ads

مطالب مرتبط


ديدگاه ها


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 + 1 =