پایان نامه ، تحقیق و مقاله | دیجی لود

ادامه مطلب

DOC
تأثیر نیتروژن و تغذیه برگی عناصر کم مصرف بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا چیتی : پایان نامه ارشد کشاورزی
doc
تعداد صفحات : 75
پایان نامه کارشناسی ارشد
رشته کشاورزی - گرایش زراعت و اصلاح نباتات
همراه با جداول ، اشکال و نمودار
79000 تومان


کشور عزیزمان ایران با توجه به تنوع اقلیم ، آب و هوای مطبوع و اراضی وسیعی که در اختیار دارد در صورت مدیریت در عرصه کشاورزی میتواند یکی از قطب های بلامنازع کشاورزی دنیا باشد و با پرورش دانش آموختگان خبره در گرایش های مختلف رشته کشاورزی میتوان به این مهم نایل آمد.دیجی لود در ادامه به معرفی پایان نامه های کارشناسی ارشد رشته کشاورزی میپردازد. پایان نامه حاضر با عنوان” تأثیر نیتروژن و تغذیه برگی عناصر کم مصرف بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا چیتی ” با گرایش زراعت و اصلاح نباتات و با فرمت Word (قابل ویرایش) تقدیم شما دانشجویان عزیز میگردد.

 

چکیده تأثیر نیتروژن و تغذیه برگی عناصر کم مصرف بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا چیتی :

به منظور بررسی تأثیر نیتروژن و تغذیه برگی عناصر کم مصرف بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا چیتی تحقيقی در سال زراعي 1391 در مزرعه تحقيقاتي مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ساعتلوی ارومیه اجرا شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام گرفت. در این آزمایش نیتروژن در سه سطح (اوره، نیتروکسین و شاهد) با عنوان کرت اصلی و محلول­پاشی عناصر کم مصرف به عنوان کرت فرعی در در چهار سطح (اسید بوریک، سولفات آهن، سولفات روی و شاهد) بر روی گیاه لوبیا چیتی مورد ارزیابی قرار گرفت.

نتایج تجزیه واریانس مشخص کرد که اثر فاکتور منبع نیتروژن روی صفات طول غلاف، تعداد دانه در غلاف، وزن خشک غلاف، وزن خشک بوته، ارتفاع بوته، وزن صد دانه، درصد پروتئین، عملکرد پروتئین، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت دانه معنی­ دار گردید. اثر تیمارهای محلول­پاشی عناصر کم مصرف هم بر طول غلاف، تعداد دانه در غلاف، تعداد غلاف در بوته، وزن خشک غلاف، وزن خشک بوته، ارتفاع بوته، وزن صد دانه، عملکرد پروتئین، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک معنی­ دار بود و همچنین تعداد دانه در غلاف به طور معنی­داری تحت تأثیر اثر متقابل دو عامل نیتروژن و تغذیه برگی عناصر کم مصرف قرار گرفت.

با توجه به نمودار مقایسه میانگین صفات مشاهده گردید که بیشترین طول غلاف، وزن خشک غلاف، وزن خشک بوته، ارتفاع بوته، عملکرد پروتئین و شاخص برداشت مربوط به تیمار نیتروکسن بود و همچنین بیشترین تعداد دانه در غلاف، وزن صد دانه و عملکرد بیولوژیک را تیماره اوره به خود اختصاص داد. از لحاظ تیمارهای تغذیه برگی عناصر کم مصرف ملاحظه گردید که بیشترین طول غلاف، تعداد غلاف در بوته و ارتفاع بوته به تیمار اسید بوریک تعلق داشت و بیشترین وزن خشک بوته، وزن صد دانه، عملکرد پروتئین، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک مربوط به تیمار سولفات آهن بود و همچنین تیمار سولفات روی نیز سبب افزایش وزن خشک غلاف گردیده است.

از آنجا که در بحث تولید گیاهان زراعی، ارزش واقعی به کیفیت محصول وابسته است و طی تحقیقات به عمل آمده مشاهده گردید که با کاربرد کودهای نیتروژنه و عناصر کم مصرف حداکثر کیفیت و کمیت حاصل می­شود و همچنین با توجه به اینکه بیشترین مقادیر عملکرد دانه و پروتئین به عنوان عملکرد کمی و کیفی از کاربرد کودهای نیتروژنه و عناصر کم مصرف به­دست آمد، احتمالاً می­توان نتیجه گرفت که با استفاده از چنین کودهایی می­توان بهترین شرایط را جهت حصول حداکثر عملکرد کمی و کیفی در گیاه لوبیا چیتی و در راستای نیل به کشاورزی پایدار فراهم نمود.

 

مقدمه تحقیق تأثیر نیتروژن و تغذیه برگی عناصر کم مصرف بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا چیتی

حبوبات جزء اصلی رژیم غذایی بسیاری از مردم جهان را تشکیل می دهد و دارای ارزش غذایی زیاد، قابلیت  نگهداری به مدت طولانی و سرشار از پروتئین(18 تا 32 درصد)می باشند. حبوبات منبع غذایی پروتئینی در کشورهای در حال توسعه و توسعه نیافته بوده به طوریکه میزان پروتئین آنها 2 تا 3 برابر غلات  می باشد در نتیجه میزان انرژی در دانه های آنها بیشتر از غلات می باشد(ارادتمند اصلی و مهرپناه،1388). حبوبات  نیتروژن اتمسفری را تثبیت نموده و بخش اعظم نیتروژن مورد نیاز خود را از این روش تامین می نمایند. کشت حبوبات از طریق تاثیر بر خواص شیمیائی، فیزیکی و بیولوژیکی خاک، موجب حاصلخیزی و باروری خاک می شود(پارسا و باقری،1387). در بین حبوبات لوبیا از مهمترین حبوبات ایران و جهان بوده و به دلیل قابلیت نگهداری طولانی مدت به شکل دانه خشک شده، مصرف وسیع آن به صورت کنسرو و ارزش غذائی بالا(حدود 22% پروتئین و 8/57% هیدرات کربن) اهمیت زیاد دارد (مجنون حسینی،1372).

لوبیا یکی از حبوبات مهم است که مســتقيم مورد اســتفاده انســان قرار مي گيرد ، 50 درصد حبوبــات مورد اســتفاده در جهان بوسيله لوبيا تأمين مي­شــود، لوبيا در بسياري از كشــورها مانند برزيل و مكزيك يك منبع عمده غذايي محســوب مي­شود (براوتن و همکاران، 2003). لوبيا چيتي يكي از زير گونه­ هاي لوبيا ســبز و منشــاء آن آمريكاي مركزي و جنوبي اســت، متوســط توليد دانه خشــك لوبيا در ايران هزار کیلوگرم در هکتار است (هاشمی و دانش، 1382). نیتروژن به عنوان مهم­ترین عنصر در حاصلخیزی خاک، محور اصلی کودهای شیمیایی را تشکیل می­دهد. نیتروژن در ساختمان پروتئین، اسید نوکلئیک، کلروفیل، آنزیم­ها، فسفاتید و اکثر ویتامین­ها و سایر مولکول­های آلی که در فرایند تبادل مواد گیاهان نقش موثر و مهمی دارند، وجود دارد (بریمانی، 1376). مقدار نیتروژن در اندام­های گیاهی بعد از کربن، اکسیژن و هیدروژن (که گیاه هر سه آنها را از طریق آب و هوا تأمین می کند)، حداکثر و در ماده خشک گیاهی متوسط می باشد و در واقع این عنصر را به عنوان گلوگاه رشد گیاهی می­شناسند (اوجاقلو، 1386).

کود بیولوژیک نیتروکسین حاوی مؤثرترین باکتری های تثبیت کننده نیتروژن می باشد که با تایید مراجع تحقیقاتی کشور، توسط موسسه فن­آوری زیستی آسیا با برخورداری از بالاترین تکنولوژی و بر اساس استانداردهای بین المللی تولید و عرضه می­گردد. باکتری­های موجود در کود بیولوژیک نیتروکسین علاوه بر تثبیت نیتروژن هوا و متعادل کردن جذب عناصر اصلی پر مصرف و عناصر کم مصرف مورد نیاز گیاه، با سنتز و ترشح مواد محرک رشد گیاه نظیر هورمون­های تنظیم کننده رشد مانند اکسین، ترشح اسیدهای آمینه مختلف، انواع آنتی بیوتیک و سیدروفور موجب رشد و توسعه ریشه و قسمت­های هوایی گیاهان می­گردد و با حفاظت ریشه گیاهان از حمله عوامل بیماریزای خاکزی، موجب افزایش عملکرد و کیفیت برتر می­گردد. مصرف این محصول هنگام بروز تنش­های محیطی از جمله شوری و خشکی سبب افزایش مقاومت گیاهان می­شود (راویا و همکاران، 2006).

عناصر غذايي كم­مصرف، عناصر بسيار لازم و اساسي براي رشد و نمو گياهان هستند (هرگرت و همكاران، 1996). سيلانپا (1982) در مطالعه جهاني نشان داد كه به طور متوسط حدود 30 درصد خاك­ها به كمبود يك يا چند عنصر ريز­مغذي مبتلا هستند ولي به عقيده محققان موسسه تحقيقات خاك و آب ایران، در خاك­هاي آهكي درصد كمبود روي به مراتب بيشتر است. سه عنصر گم مصرف آهن، روي و منگنز بيش از ساير عناصر در امر تغذيه لوبیا نقش دارند. کمبود آهن، مس، منگنز و روی در خاک­های نواحی خشک دیده می شود. pH خاک این نواحی بالا بوده و میزان حلالیت این عناصر پایین است لذا مصرف این عناصر به صورت محلول­پاشی می­تواند راهکاری موثر در ارتقاء کیفی محصولات باشد (خواجه پور، 1370). امروزه کشورهای پیشرفته توجه زیادی به نقش و کاربرد عناصر کم­ مصرف در افزایش تولید و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی دارند، متاسفانه در ایران به نقش این عناصر توجه کافی نشده است به طوری که مصرف کودهای حاوی این عناصر بسیار ناچیز است و به ازای هر یک تن کود مصرفی، حدود دو گرم کود کم­مصرف هم مصرف نمی­گردد، بنابراین با تغذیه متعادل نیتروژن همراه با مصرف عناصر کم مصرف شاهد افزایش کمی و کیفی محصول خواهیم بود. با توجه به اهمیت حبوبات در تأمین پروتئین مورد نیاز در تغذیه انسان لزوم افزایش عملکرد کیفی و کمی آن ضروری به نظر می­رسد.

 

بنابراین این تحقیق جهت رسیدن به اهداف زیر دنبال شد:

1- بررسی تاثیر مصرف نیتروژن و نیتروکسین بر عملکرد و اجزای عملکرد

2- بررسی تاثیر کودهای ریز­مغذی و تعیین موثرترین کود ریز­مغذی بر افزایش عملکرد و بهبود كيفيت لوبیا چیتی

3- مقایسه تاثیر نیتروژن و تغذیه برگی عناصر کم مصرف بر عملکرد و اجزاء عملکرد لوبیا چیتی

 

نتیجه گیری تحقیق تأثیر نیتروژن و تغذیه برگی عناصر کم مصرف بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا چیتی :

بر پایه نتایج آزمون تجزیه واریانس داده­های صفات مختلف مشخص شد که اثر تیمارهای نیتروژن روی صفات طول غلاف، تعداد دانه در غلاف، وزن خشک غلاف، وزن خشک بوته، ارتفاع بوته، وزن صد دانه، درصد پروتئین، عملکرد پروتئین، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت دانه معنی­دار گردید.

اثر تیمارهای محلول­پاشی عناصر کم مصرف روی طول غلاف، تعداد دانه در غلاف، تعداد غلاف در بوته، وزن خشک غلاف، وزن خشک بوته، ارتفاع بوته، وزن صد دانه، عملکرد پروتئین، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک معنی­داری بود. صفت تعداد دانه در غلاف به طور معنی­داری تحت تأثیر اثر متقابل دو عامل نیتروژن و تغذیه برگی عناصر کم مصرف قرار گرفت.

تیمار نیتروکسین بیش­ترین تأثیر را در افزایش عملکرد، اجزای عملکرد و اکثر صفات مورفولوژیکی داشت. از جمله باعث افزایش طول غلاف (72/21 درصد)، وزن خشک غلاف (87/21 درصد)، وزن خشک بوته (14/5 درصد)، ارتفاع بوته (20/18 درصد)، عملکرد پروتئین (46/9 درصد) و شاخص برداشت دانه (59/3 درصد) گشته که این امر به دلیل تأمین عناصر غذایی مورد نیاز گیاه می‌باشد

از آنجا که در بحث تولید گیاهان زراعی، ارزش واقعی به کیفیت محصول وابسته است در این تحقیق مشخص گردید که با کاربرد کودهای نیتروژنه و عناصر کم مصرف حداکثر کیفیت و کمیت حاصل می­شود و همچنین با توجه به اینکه بیشترین مقادیر عملکرد دانه و پروتئین به عنوان عملکرد کمی و کیفی از کاربرد کودهای نیتروژنه و عناصر کم مصرف بهدست آمد، احتمالاً می­توان نتیجه گرفت که با استفاده از چنین کودهایی به عنوان جایگزینی برای کود شیمیایی می­توان بهترین شرایط را جهت حصول حداکثر عملکرد کمی و کیفی در گیاه لوبیا چیتی و در راستای نیل به کشاورزی پایدار فراهم نمود.

 

 

 

راهنمای خرید و دانلود فایل

برای پرداخت، از کلیه کارتهای عضو شتاب میتوانید استفاده نمائید.

بعد از پرداخت آنلاین لینک دانلود فعال و نمایش داده میشود ، همچنین یک نسخه از فایل همان لحظه به ایمیل شما ارسال میگردد.

در صورت بروز  هر مشکلی،میتوانید از طریق تماس با ما  پیغام بگذارید و یا در تلگرام با ما در تماس باشید، تا شکایت شما مورد بررسی قرار گیرد.

برای دانلود فابل روی دکمه خرید و دانلود  کلیک نمایید.



ads

مطالب مرتبط


ديدگاه ها


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 × چهار =