پایان نامه ، تحقیق و مقاله | دیجی لود

ادامه مطلب

DOC
بررسی عملکرد علوفه در کشت مخلوط ارزن، سورگوم،آفتابگردان و ذرت علوفه ای در شهرستان دامغان : پایان نامه ارشد مهندسی کشاورزی زراعت و اصلاح نباتات
doc
تعداد صفحات : 88
پایان نامه کارشناسی ارشد
رشته کشاورزی - گرایش زراعت و اصلاح نباتات
همراه با جداول ، اشکال و نمودار
79000 تومان


کشور عزیزمان ایران با توجه به تنوع اقلیم ، آب و هوای مطبوع و اراضی وسیعی که در اختیار دارد در صورت مدیریت در عرصه کشاورزی میتواند یکی از قطب های بلامنازع کشاورزی دنیا باشد و با پرورش دانش آموختگان خبره در گرایش های مختلف رشته کشاورزی میتوان به این مهم نایل آمد. دیجی لود در ادامه به معرفی پایان نامه های کارشناسی ارشد رشته کشاورزی میپردازد. پایان نامه حاضر با عنوان”  بررسی عملکرد علوفه در کشت مخلوط ارزن، سورگوم،آفتابگردان و ذرت علوفه ای در شهرستان دامغان “ با گرایش  کشاورزی زراعت و اصلاح نباتات و با فرمت Word (قابل ویرایش) تقدیم شما دانشجویان عزیز میگردد.

 

چکیده بررسی عملکرد علوفه در کشت مخلوط ارزن، سورگوم،آفتابگردان و ذرت علوفه ای در شهرستان دامغان:

به منظور بررسي عملکرد علوفه در کشت مخلوط گياهان آفتابگردان آجيلي، ذرت  علوفه اي، سورگوم، ارزن مرواريدي درشرايط آب و هوايي شهرستان دامغان آزمایش بصورت طرح بلوکهاي کامل تصادفي با3 تکراردرسال زراعي 1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان بصورت تک کشتي ومخلوط به نسبت دو و سه  و چهارکشتي انجام گرفت که نسبتهاي کشت شامل 25-50-75و100 درصد اجرا گرديد.

در این آزمایش صفاتي از قبيل ارتفاع گياه، تعدادبرگ، طول برگ، عرض برگ، ميزان عملکرد تر و خشک تعيين وسپس برروي داده ها تجزيه واريانس و مقايسه ميانگين ها توسط آزمون چند دامنه اي دانکن در سطح احتمال 5% ودرنهايت ضريب همبستگي بين صفات با استفاده از نرم افزار آماري SASتعيين گرديد.

مقایسه میانگین ها نشان داد که بیشترین عملکرد علوفه ترمربوط به کشت مخلوط ذرت وآفتابگردان با عملکرد201.57تن در هکتار و بهترین عملکرد خشک مربوط به کشت مخلوط ارزن ذرت وآفتابگردان با عملکرد54.85 تن در هکتارو کمترین عملکرد مربوط به ارزن22.26 تن در هکتار بود و همچنین ضریب همبستگی بین عرض برگ با عملکرد تر مثبت و در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود(** r=./64) ونسبت برابری نشان داد که کشت ترکیبی چهارگانه ذرت، ارزن، سورگوم و آفتابگردان برای عملکردعلوفه تربرسایر حالت های کشت برتری دارد.

 

 

مقدمه

در طي سي سال گذشته افزايش توليد انبوه محصولات كشاورزي گرچه بخشي از نيازهاي جمعيت رو به رشد را برطرف نموده است، اما امروز مشخص شده است كه تكنولوژي مدرن به علت استفاده بي رويه از منابع منجر به فرسايش منابع شده است. تخريب محيط زيست و در نتيجه تخريب و تبديل اراضي جنگلي به زمينهاي زراعي فرسايش خاك و آلودگي آب ناشي از بهره برداري بيش از حد و بي رويه از مواد شيميايي و ضايعات و فاضلابهاي كشاورزي ابعاد فوق العاده وخيمي به خود گرفته است. از طرفي با عنايت به رشد سريع جمعيت و افزايش نيازها پيش بيني مي شود كه تا سال 2025 جمعيت شهري دوسوم جمعیت جهان را تشكيل دهد، در اين صورت سوالي كه مطرح مي شود اين است كه آيا توسعه كشاورزي و منابع طبيعي پايدار خواهد ماند يا نه؟ از آنجايي كه اين افزايش جمعيت با مهاجرت از مناطق روستايي به شهرهاي بزرگ بهم خوردن توازن اقتصادي و زيست محيطي، نظير آلودگي، تبديل اراضي زراعي به مسكوني، كاهش نيروي كار فعال در بخش كشاورزي و غيره را به دنبال خواهد داشت. امروز مقوله توسعه پايدار، جزيي جدا نشدني در واژه شناسي توسعه شده است و در اين ميان توسعه بخش كشاورزي پيش شرط و نياز ضروري توسعه اقتصادي كشور است و تا زماني كه موانع توسعه در اين بخش برطرف نشود، ساير بخشها از جمله بخش صنعت به شكوفايي و توسعه دست نخواهد يافت(خلقانی وکوچکی، 1375).

كشور ايران در پايان قرن نوزدهم ميلادي به عنوان يك كشور كشاورزي مطرح بود و 90% ايرانيها براي امور معاش خود، به نوعي به كشاورزي متكي بودند. آنچه به عنوان اصلاحات اراضي از سال 1341 انجام شد ساختار سنتي كشاورزي ايران را دستخوش دگرگوني كرد و هر گونه تلاش بعدي جهت انجام آن با موفقيت روبرو نشد. ورود فن آوريهاي بيگانه تحت عناوين مكانيزاسيون و مدرنيزه كردن كشاورزي نه تنها توليدات كشاورزي را در حدي كه انتظار مي رفت افزايش نداد، بلكه مشكلات اقتصادي- اجتماعي و محيطي بسياري را به همراه آورد. در سال 1312 سطح زير كشت در ايران 5/3 ميليون هكتار و يا كمتر از 3 درصد سطح زمينهاي قابل كشت و مساحت سرانه زير كشت كمتر از يك هكتار بود. اين رقم در سال 1351 به 65% هكتار رسيد. تا سال 1350 غذاي كافي براي تغذيه جمعيت كشور توليد و مقداري نيز به خارج صادر مي شد (كوچكي‌ و همکاران ،1375).

براساس آمارهاي موجود درحال حاضر بيش از 100 ميليون هكتار از مساحت كشور به دلايل مختلف ناپايدار است كه قريب 75 ميليون هكتار آن در معرض فرسايش آبي، 20 ميليون هكتار در معرض فرسايش بادي و نزديك به 6 ميليون هكتار كه به طور عمده در بخش كشاورزي است، دستخوش تخريبهاي شيميايي و فيزيكي از قبيل شور شدن، تخليه مواد غذايي، فشردگي و تغيير ساختمان قرار دارد. كشاورزي پايداري سه هدف عمده دارد: 1- امنيت غذايي 2- در آمد كشاورزي 3- حفظ محيط زيست (لامپکین ، 1375).

در كنار افزايش سطح زير كشت و بهبود عملكرد درواحد سطح ، زراعت چند كشتي  به عنوان سومين راه افزايش توليدات زراعي شناخته شده است. اين سيستم كه به صورت كشت بيش از يك گياه در يك قطعه زمين و در يك سال زراعي تعبير مي شود، يكي از شيوه هاي كشاورزي پايدار محسوب مي شود و با بهره گيري از اصل تنوع گياهي در مزرعه موجب افزايش توليد، حفظ حاصلخيزي خاك، كنترل فرسايش و در مجموع بهره برداري بهينه از منابع مي شود (جوانشیر و همکاران،1379) يكي از انواع سيستمهاي چند كشتي موسوم به كشت دوگانه که باعث افزايش عملكرد در واحد زمان مي گردد، در كشاورزي كم نهاده به ويژه در مناطق گرمسيري و نيمه گرمسيري كه با محدوديت آب مواجه هستند، نقش مهمي در افزايش توليد و پايداري محصول دارد.

هدفهاي كشاورزي پايدار از طرق مختلف انجام مي­شود: تناوب زراعي، کشت مخلوط، مبارزه تلفيقي با علف هرز،حفاظت خاك، كود و… (مظاهری1373، وبغدادی، 1377). کشت مخلوط[1] عبارت است از کشت بیش از یک گیاه در یک قطعه زمین و در یک سال زراعی به طوری که گیاهان تشکیل دهنده مخلوط در اکثر دوره رویش خود در مجاورت یکدیگر باشند(Homayouni et al. 2003).

کشت مخلوط الگوی اقتباس شده از سیستم های پایدار طبیعی گیاهان از جمله مراتع و جنگل­های بکر و دست نخورده می­باشد که نشان می­دهد طبیعت همواره ترکیب گونه­ها را برحالت تک گونه­ای ترجیح می­دهد. در این سیستم روابط و همبستگی بین سود دهی تولید با ثبات اکولوژیک و محیط زیست به طور جامع نگریسته می شود. (محبوبی، 1373; مظاهری، 1373).

کشت مخلوط یکی از انواع سیستم های چند کشتی موسوم به کشت دوگانه که باعث افزایش عملکرددرواحد زمان میگردد. درکشاورزی کم نهاده به ویژه در مناطق گرمسیری ونیمه گرمسیری که با محدودیت آب مواجه هستندنقش مهمی درافزایش تولیدوپایداری محصول دارد.

برعکس در کشاورزی مدرن تک کشتی، که بر اساس استفاده از حداکثر نهاده ­ها در یک مدت کوتاه پایه گذاری شده است. تاکید بر صرفه جویی در مصرف انرژی و کاهش تلفات آن به کارگیری منابع قابل دسترس طبیعی دارد و به جای این طرز تفکر که اهداف بوم شناختی و اقتصادی با یکدیگر در تعرض      می­باشند، به این نکته توجه دارند که نظام­های اقتصادی بر نظام­ های حامی حیات اکولوژیک خود متکی هستند و اندیشه مکمل بودن سرمایه طبیعی و سرمایه بشری را ترویج می کند(1992 Ladha et al.). توسعه ­ای که نیازهای حال حاضر را برآوردکند، بدون آن که توانایی نسل­های آتی را در برآوردن نیازهای خود به مخاطره اندازد.

 

هدف

درکشت مخلوط به دليل رقابت بين اين گياهان و سايه اندازي رشد گياهان بهتر خواهد بود وتوليد عملکرد علوفه در واحد سطح افزايش مي يابد .کشت مخلوط باعث خوشخوراکي علوفه مي گردد .

چنانکه يکي از گياهان کشت شده ازتوليد وعملکرد مناسب بازماند محصول ديگرجبران خسارت نموده ودر نتيجه ريسک پذيري آن نسبت به تک کشتي کمتر است .

 

اهداف و مشخصات طرح

این طرح با هدف تعیین تاثیر کشت مخلوط سورگوم، ذرت، ارزن و آفتابگردان بر عملکرد و اجزای عملکرد علوفه این گیاهان در حومه شهرستان دامغان انجام گرفت.

 

فهرست مطالب تحقیق بررسی عملکرد علوفه در کشت

چکیده1
مقدمه2
دلایل افزایش عملکرد در کشت مخلوط4
مزایای کشت مخلوط4
معایب کشت مخلوط5
هدف6
2-1- کلیات7
2-1-1- کشت مخلوط7
2-2- خصوصیات زراعی ارزن، سورگوم، آفتابگردان و ذرت علوفه ای10
2-2-1- ارزن10
2-2-2- سورگوم14
موارد مصرف سورگوم16
2-2-3- آفتابگردان18
خصوصیات گیاهی19
تناوب زراعی20
2-2-4- ذرت علوفه ای22
1-3- پیشینه تحقیق در دنیا و ایران26
1-4- اهداف و مشخصات طرح33
2-4- موقعيت جغرافيايي شهرستان دامغان و حومۀ آن33
شکل 3-1- موقعیت جغرافیایی شهرستان دامغان و حومه34
3-4- تیمارها35
4-4- روش کار36
5-4- روش تجزيه وتحليل اطلاعات36
1-5- ارتفاع بوته در کشت خالص37
2-5- تعداد برگ در بوته در کشت خالص38
3-5- عرض­ برگ در کشت خالص38
4-5- طول برگ در کشت خالص39
5-5- عملکرد ترعلوفه­ در کشت خالص40
نمودار4-4- عملکرد ­تر­علوفه در کشت خالص چهار گیاه آفتابگردان، سورگم، ارزن و ذرت40
6-5: عملکرد خشک علوفه در کشت خالص40
نمودار5-4- عملکردخشک علوفه درکشت خالص چهارگیاه آفتابگردان، سورگم، ارزن و ذرت41
7-5- ارتفاع بوته در حالت تک کشتی و دو کشتی42
8-5- تعداد برگ در بوته­ در حالت تک کشتی و دو کشتی42
نمودار6-4- تعداد برگ در بوته در کشت خالص چهار گیاه آفتابگردان، سورگم، ارزن و ذرت43
9-5- عرض برگ در حالت تک کشتی و دو کشتی43
10-5- طول برگ در حالت تک کشتی و دو کشتی44
11-5- عملکرد ­ترعلوفه در حالت تک کشتی و دو کشتی45
نمودار9-4- عملکرد تر­علوفه­ در کشت خالص چهار گیاه آفتابگردان، سورگم، ارزن و ذرت45
12-5- عملکرد خشک علوفه در حالت تک کشتی و دو کشتی45
نمودار10-4- عملکردخشک علوفه درکشت خالص چهارگیاه آفتابگردان، سورگم، ارزن و ذرت ،سورگوم ،ارزن و آفتابگردان46
نمودار11-4- عملکردخشک علوفه درکشت خالص چهارگیاه آفتابگردان، سورگم، ارزن و ذرت47
نمودار12-4-عرض برگ درحالت تک کشتی،­دو کشتی­درگیاهان آفتابگردان،سورگم،ارزن­و ذرت48
نمودار13-4-طول ­برگ­ گیاهان ذرت سورگم، ارزن و آفتابگردان درحالت ­تک­ کشتی،­دو­کشتی و­چند­کشتی48
نمودار14-4-وزن ترگیاهان­ ذرت سورگم، ارزن و آفتابگردان درحالت ­تک ­کشتی،­دو­کشتی و­چند­کشتی­49
نمودار 15-4- وزن خشک در کشت خالص گیاهان­ ذرت سورگم، ارزن وآفتابگردان درحالت­ تک­ کشتی،   ­دو­کشتی­ وچند­کشتی­49
 

نمودار 16-4- طول برگ درکشت خالص وترکیبی­ گیاهان­ ذرت سورگم، ارزن وآفتابگردان درحالت تک­ کشتی،­دو­کشتی­ وچند­کشتی­

 

50

نمودار 17-4-عرض ­برگ گیاهان­ ذرت سورگم ،ارزن وآفتابگردان­ درحالت ­تک ­کشتی،­دو­ کشتی و­چند­کشتی50
13-5- ارتفاع بوته درحالت تک کشتی، دو کشتی و سه کشتی52
14-5- تعداد برگ دربوته در حالت تک کشتی، دو کشتی و سه کشتی53
15-5- عرض برگ درحالت تک کشتی، دو کشتی و سه­ کشتی53
16-5- طول برگ در حالت تک کشتی، دو کشتی و سه ­کشتی53
17-5- عملکرد ترعلوفه حالت تک کشتی، دو کشتی و سه ­کشتی54
نمودار 18-4- عملکرد خشک علوفه در کشت خالص ­چهار گیاه آفتابگردان، سورگم، ارزن و ذرت55
18-5- عملکرد خشک درحالت تک کشتی، دو کشتی و سه کشتی55
نمودار 19-4- ارتفاع بوته در کشت خالص­ و ترکیبی گیاهان ذرت، سورگم، ارزن وآفتابگردان56
نمودار20-4-تعداد برگ درکشت خالص­ وترکیبی گیاهان ذرت،سورگم، ارزن و آفتابگردان56
19-5- ارتفاع بوته درحالت تک کشتی و مخلوط دو کشتی، سه کشتی و چهارکشتی58
20-5- تعدادبرگ در بوته درحالت تک کشتی و مخلوط دو کشتی، سه کشتی و چهارکشتی58
21-5- عرض برگ درحالت تک کشتی و مخلوط دو کشتی، سه کشتی و چهارکشتی58
22-5- طول برگ درحالت تک­ کشتی و مخلوط دو کشتی، سه کشتی و چهارکشتی59
23-5- عملکرد تر علوفه درحالت تک­ کشتی و مخلوط دو کشتی، سه کشتی و چهارکشتی59
24-5- عملکرد خشک درحالت تک­ کشتی و مخلوط دو کشتی، سه کشتی و چهارکشتی60
نمودار21-4-مقایسه­ صفات ­ارتفاع ­گیاه­ درحالت تک ­کشتی ­و­دو­کشتی ­در­گیاهان­ ذرت،آفتابگردان، سورگوم­ و ارزن64
نمودار22-4-میزان تعداد برگ گیاه درکشت­ مخلوط ارزن و­آفتابگردان در­چهار مرحله نمونه برداری64
نمودار23-4-میزان ارتفاع گیاه درکشت ­مخلوط ذرت وآفتابگردان در­چهار مرحله نمونه برداری65
نمودار24-4-میزان ارتفاع گیاه درکشت­ مخلوط ارزن، سورگوم وذرت در­چهار مرحله نمونه برداری65
نمودار25-4- میزان ­رشد ­ارتفاع ­گیاه ­در کشت ­ترکیبی ­ذرت­، آفتابگردان ­و سورگوم ­در­چهار ­مرحله ­نمونه برداری66
نمودار26-4-میزان­­رشد­­ارتفاع ­گیاه­­د رکشت ­ترکیبی ­ارزن،­ذرت­،آفتابگردان­­ وسورگوم­­ در­چهار­مرحله ­نمونه برداری66
نمودار27-4- میزان ­رشد ­ارتفاع ­گیاه ­درکشت جداگانه درچهار مرحله­ ­نمونه برداری67
نمودار28-4- شاخص برابری وزن خشک عملکرد علوفه­ ­درکشت ­ترکیبی ­ذرت­،ارزن، سورگوم و آفتابگردان ­در­چهار ­مرحله ­نمونه برداری67
مودار29-4- شاخص برابری وزن تر عملکرد علوفه­ ­درکشت ­ترکیبی ­ذرت­،ارزن، سورگوم و آفتابگردان ­در­چهار ­مرحله ­نمونه برداری68
پیشنهادات69
منابع ومآخذ70

 

فهرست جداول

جدول 3-1- موقعیت جغرافیایی شهرستان دامغان و حومه34
جدول 3-2- خصوصیات هواشناسی شهرستان دامغان34
جدول 3-3- آزمایش خاک35
جدول 1-4 تجزيه واريانس صفات مورد بررسي در کشت گياهان آفتابگردان ذرت سورگوم وارزن37
جدول 2-4 مقايسه ميانگين صفات در کشت گياهان آفتابگردان، ذرت، سورگوم وارزن بر اساس آزمون چند دامنه­ای دانکن در سطح احتمال 5%37
جدول 3-4 تجزيه­واريانس صفات مورد بررسي­درحالت تک کشتی و دوکشتی­درچهار گیاه ذرت، سورگوم ،ارزن و آفتابگردان41
جدول 4-4 مقايسه ميانگين صفات مورد بررسي درحالت تک کشتی و دو کشتی در چهار گیاه ذرت، سورگوم، ارزن و آفتابگردان46
جدول 5 -4 تجزيه­واريانس صفات مورد بررسي­درگیاهان ذرت ،سورگوم ،ارزن و آفتابگردان در حالت تک کشتی، دو کشتی و سه کشتی51
جدول6-4 مقايسه ميانگين صفات در کشت گياهان  ذرت ،سورگوم ،ارزن و آفتابگردان در  حالت تک کشتی و دو کشتی و سه کشتی براساس آزمون چند دامنه­ای دانکن در سطح احتمال 5%52
جدول7-4 تجزيه ­واريانس صفات مورد بررسي در کشت مخلوط گياهان ­آفتابگردان،ذرت، سورگوم و ارزن در حالت تک کشتی ومخلوط دو کشتی و سه کشتی و چهار کشتی57
جدول8-4- مقایسه میانگین صفات مورد بررسي درکشت مخلوط گياهان آفتابگردان، ذرت، سورگوم وارزن در حالت تک کشتی و مخلوط دو کشتی، سه کشتی وچهارکشتی57
جدول9-4- ضریب­همبستگی صفات مورد بررسي­درکشت مخلوط گياهان آفتابگردان، ذرت، سورگوم وارزن60

 

 

 

 

 

راهنمای خرید و دانلود فایل

برای پرداخت، از کلیه کارتهای عضو شتاب میتوانید استفاده نمائید.

بعد از پرداخت آنلاین لینک دانلود فعال و نمایش داده میشود ، همچنین یک نسخه از فایل همان لحظه به ایمیل شما ارسال میگردد.

در صورت بروز  هر مشکلی،میتوانید از طریق تماس با ما  پیغام بگذارید و یا در تلگرام با ما در تماس باشید، تا شکایت شما مورد بررسی قرار گیرد.

برای دانلود فابل روی دکمه خرید و دانلود  کلیک نمایید.



ads

مطالب مرتبط


ديدگاه ها


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست + یازده =